• A MEDIÁCIÓ FAJTÁI

  Magánszemélyek részére nyújtott mediáció


  Párkapcsolati tanácsadás
  A párkapcsolatokban elkerülhetetlenek a konfliktusok, melyek a felek számára sokszor megoldhatatlannak tűnnek. Egy semleges külső fél bevonásával azonban minden vitás kérdést meg lehet beszélni annak érdekében, hogy az apró nézeteltérések ne mérgezzék meg a boldogságot.

  Házasságkötés előtti mediáció
  Egy ilyen fontos lépés előtt nagyon fontos tisztázni, hogy a házasulandók mit várnak el egymástól, milyen közös céljaik vannak. Ha a felek között nagy a vagyoni különbség vagy egyéb kötelezettségeik is vannak, sok későbbi vitát megelőzhet egy házasság előtti szerződés megkötése, melynek közös megegyezéssel való megszövegezésében tudom segíteni Önöket.

  Házasságon belüli vagyonmegosztás
  Ha a házasságkötés után az egyik fél nagy vagyont vagy nagy adósságot halmoz fel, az sok konfliktus forrása lehet. Főleg adósságok esetén sokan választják azt a megoldást, hogy papíron elválnak. Ez azonban hosszadalmas peres eljárást igényel, ráadásul egy idő után a kapcsolat végét is jelentheti. Ne engedjék, hogy a piszkos anyagiak a szerelmük útjába álljanak, kössenek vagyonmegosztási megállapodást!

  Válás
  Ha minden erőfeszítés ellenére vége a kapcsolatnak, mindenképpen érdemes közvetítőhöz fordulni. Az évekig húzódó válás csak elmélyíti a problémákat és megnehezíti azt, hogy a volt házastársak kiheverjék a szakítást és ismét megtalálják a boldogságukat. Érdemes még a válóper megindítása előtt megállapodni az összes felmerülő kérdésben. Egy jól megírt egyezség esetén a bíróság akár egyetlen tárgyalás után ítéletet hozhat.

  Élettársi kapcsolat megszűnése
  Ha nem is kell bíróságon kezdeményezni a válást, az évekig tartó együttélés végén rengeteg olyan jogi és vagyoni ügy van, amit le kell zárni. Forduljanak hozzám bizalommal!

  Szülő-Szülő
  Különélő szülők esetén a kapcsolattartás, a tartásdíj mértéke, a gyermek lakóhelyének meghatározása a leggyakrabban előforduló konfliktusforrások.

  Szülő-gyermek
  A szülők és gyermek közötti kapcsolat tele van konfliktusforrásokkal. A kamaszok és a fiatal felnőttek már önálló akarattal, célokkal rendelkeznek, ami nem mindig egyezik a szülő elképzeléseivel. A vérségi kapcsolat mindenképpen fennmarad még súlyos viták esetén is, de az érzelmi kapcsolat megóvása érdekében érdemes közvetítőhöz fordulni a helyzet rendezése érdekében.

  Családtagok közötti mediáció
  A családon belüli gondokat az emberek nem szívesen teregetik ki, ezért fontos egy diszkrét mediátor igénybe vétele. Lehet szó az örökölt vagyon megosztásáról, a közös lakás használatának házirendjéről, a szülők és a nagyszülők eltérő gyermeknevelési módszereiről, egy közvetítő bevonásával mindenre van megoldás.

  Egyéni mediáció
  A mediáció általában két vagy több fél közötti vita rendezésére szolgál. Előfordul azonban, hogy a problémát az ember saját belső konfliktusa okozza. A probléma forrásának feltárása, a megoldások számbavétele és a legjobb döntés meghozása sokkal egyszerűbb egy képzett szakember bevonásával.